Zaječarski mladi lavovi

May 2022

Zaječarski mladi lavovi

Da se narodne mudrosti „Na mladima svet ostaje“ pridržavaju u Poljoprivrednom dobru „Zaječar“ u Zaječaru, pokazalo se u poslednje dve godine, kada je ovaj kolektiv od prosečne starosti zaposlenih preko 50 godina, došao na 44 godine. Naravno, nije to drastično podmlađivanje, ali je ipak ohrabrujuće. Glavni razlog za to je prijem četvoro mladih, školovanih stručnjaka, tzv. „mladih lavova“, odnosno trojice “lavova“ i jedne „lavice“.

S jedne strane odlazak iz firme bilo u penziju ili jednostavno odlazak starih i iskusnih kadrova, a sa druge potezi države koji ohrabruju zapošljavanje mladih, kao i želja mladih da slušaju, gledaju, jednom rečju „uče“ i fakultetsko znanje pretoče u praksu, kao i da kreiraju svoju karijeru dovelo je ovo četvoro u PD „Zaječar“. Jer, jednog dana oni će biti ti koji nose progres, proizvodnju, odgovornost za neke nove mlade ljude.

Od lavova, prvi je “nogu povukao“ Stefan Trandafilović, master ekonomista sa prosečnom ocenom tokom studija 9,48, koji se prethodno kalio u poljskoj fabrici kablova u Zaječaru. Preduzimljiv, sportskog duha (odličan igrač futsala niških klubova) donosi „dah progresa“, ali i željan dodatnog znanja, učio je i uči od najboljih, Dragice, Lelice, Marije...

Za njim dolazi diplomirani pravnik Beogradskog univerziteta, rođena Negotinka, a sada rezident Zaječara, Olja Veličković. Vredna, analitična, posvećena poslu. I da, majka dvogodišnjeg sina i odlična domaćica. O njenom razvoju brine doajen PD„Zaječar“, „advokado“ Radisav Grujić. 

Da je osnova razvoja PD „Zaječar“ ratarstvo, i da na mlađima svet ostaje dokazuje i diplomirani inženjer ratarstva, Aleksandar Pipović. Jedva tri meseca apsolventskog staža i diploma sa prosečnom ocenom 8,46, a Aca od oktobra 2021., počinje da „jezdi“ parcelama od Planinice do Rgotine. Stigao je on i do njiva Bele Crkve. A o njegovom izrastanju u kvalitetnog tehnologa ratarske proizvodnje brine Duško Kalajdžić, uz povremena sufliranja oca, Velibora Pipovića, jedinstvenog „pešadinca“ zaječarskih njiva. 

Još jedan ekonomista, rođeni Zaječarac, Aleksandar Vučić, sa nepunih 24 godine završava sa visokom ocenom (8,70) ekonomiju i kroz program „Moja prva plata“ počinje da radi u PD „Zaječar“. I naravno, ima dobrog mentora, Stefana. Uz nauku, ide im i pesma. Nišlijski studenti se „drže“. 

Generacijski bliski, od 1992. do 1998, a opet lokacijski različiti, „niški“ i „beogradski“ diplomci, sjedinjeni u Zaječaru, u firmi i mestu za koje smatraju da ima perspektivu za njih i njihove porodice. Lavica i mladi lavovi su zaječarska dobitna kombinacija za budućnost. Uz njih, i voćar, tehnolog, zaštitar, a što ne i mehanizator, obezbeđuje sigurnost postojećeg, ali i prosperitet, ne samo PD „Zaječar“ već i Agromarket Grupe.



Autor: dipl. ing. polj. Dragan Đorđević